Små tiltak for en sunnere hverdag.

Det er mange som spiser for usunt for hva som er bra for dem. Mange syns det er så mye styr rundt dette å spise sunt og de vet ikke helt hvor de skal begynne eller hvem de skal høre på. En jeg snakket med for ikke så alt for lenge siden sa at det virket som et pes å lage så mye varm mat hele tiden. Jada, det er kjempepes å lage mat i 15 minutter som gir kroppen min næringen den trenger. Det er også kjempepes å få leve noen år lengre ved å være bevisst på hva jeg putter i munnen og å trene.

Jeg tenkte å si noen små ting man kan endre på for å få litt mer utbytte av treningen eller bare å leve litt sunnere. Man trenger jo ikke bli helt maniac som f. eks meg selv. Jeg bare er sånn.

Kilde

1. Kutt ut sukkeret i uka, spar det til lørdag. Det er så sinnsykt mange som drikker brus hver eneste dag. Jeg skjønner det virkelig ikke. Jeg har aldri vært så glad i brus selv, men å drikke en flaske eller to hver eneste dag er i drøyeste laget. Når man først skal drikke brus, velg en uten sukker. Selv om de uten sukker inneholder andre søtningsstoffer så er det bittelitt bedre enn de med sukker. Vil du være ekstra flink så drikker du ikke noe brus hele uka, bortsett fra på lørdag. Lag heller saft eller ha saften av sitron i vann hvis du absolutt må ha smak på vannet. Hvis du greier deg uten smaken så er alltid vann det beste.

Når det kommer til godteri så er også dette fyfy på andre dager enn lørdag, for meg hvertfall. En liten(!) sjokolade en annen dag i uka kan jo gå bra, så lenge det blir med den lille. Får du lyst på noe godt så kjenn om du er sulten eller fysen. Kanskje du rett og slett må lage deg mat eller så kan du ta deg en håndfull med usaltede nøtter eller litt oppskjært frukt?!

2. Fint eller grovt brød? Kneippbrød er veldig populært i Norge. Rundstykker, langganger og annet brødmat er forsåvidt også en stor hit. Er du veldig glad i brød, så velg det groveste. Liker du ikke mørkebrune brød (ikke mange gjør det nemlig..) så gå for flerkorn eller i det minste halvgrovt. Knekkebrød av den sunne sorten er også bra. ShapUp har gjort en test på hvilke knekkebrød som egentlig er de sunneste, slik er lista:

Disse knekkebrødene får terningkast 6:

Finn Crisp 5 Wholegrains

Wasa fiber balance

Ryvita sunflower seeds and oats

Ryvita sesame

Kavli Rug knekkebrød

Ryvita pumpkin seeds and oats

Disse knekkebrødene får terningkast 1:

Wasa Solruta quinoa

Wasa Solruta sesam

Wasa Frukost fullkorn

Wasa Solruta spelt

Wasa Frukost

Alle knekkebrødbildene er hentet fra ShapeUps egen hjemmeside.

Så vet du det når du skal handle knekkebrød. Ryvita sine er kjempegode i tillegg til at de er de sunneste. Hvis du vil være eksra flink, så kutt ut kornvarer i de fleste måltidene. Spis kornprodukter i maks 1 måltid per dag. De fleste reagerer litt på kornprodukter men de tror det skal være slik fordi de aldri har holdt seg unna det. Vel, jeg kan si at jeg har holdt meg unna korn nå i over to uker og jeg kjenner forskjell. Magen har det mye bedre. Jeg sier ikke at du skal kutte det ut, bare kutt ned. Når du først tar deg brødskive eller knekkebrød så pakk det fullt med godt pålegg. Det er vel godt med en grov brødskive med et lite salatblad, en skive hvitost, kjøttpålegg og agurk oppå der igjen? JA!

3. Ha med småsnacks. Hvis man er mye ute av huset og vet at man må ha påfylling av mat i løpet av timene man er borte, så er det lurt å ha med seg mellommåltider. Usaltede nøtter, frukt (banan, eple, druer..) eller en proteinbar (pass på at det virkelig er en proteinbar og ikke bare masse sukker og greier i den..). Tyggis er også veldig greit, for ofte vil man bare tygge på noe når man er fysen. Det er så alt for lett å bare kjøpe seg en bolle og en kaffe latte på narvesen (det er jo så billig..) hvis man er litt sulten og det er lenge til neste måltid. Jeg har sett mange butikker som har begynt å ha småsnack-grønnsaker rett ved kassa nå og det gleder mitt hjerte. Minigulrøtter og sukkererter f.eks. MYE bedre enn sjokoladebolle.

4. Ta beina fatt. Dette står jo i ALLE slike artikler og innlegg om hva man skal gjøre for å få en sunnere hverdag. Å gå eller sykle til plasser gir deg aktivitet og det er alltid bra. Har du dårlig tid om dagene og får ikke trent så mye, gå til venninna du skal besøke eller sykle til butikken. Jeg er nesten forced for jeg har ikke lappen. Jeg går eller sykler. Tar buss og må gå til og fra bussen. Jeg syns det er HELT greit (bortsett fra når jeg er stressa og bussen er svett). Men uansett om du har lappen eller ikke så har du litt bedre av å gå enn å kjøre. En søndags ettermiddag du kjeder deg, ta å gå en tur med favorittmusikken eller personen din i stedet for å se på PC-skjermen å lure på hva du skal gjøre. Man blir latere jo mindre man gjør.

Masse av dette er sikkert old news hvis man har trykt seg inn på alle nettavisene som har “10 måter å miste 20004585869 kg på 3 uker”-artikler. Men disse punktene er ting jeg har tatt fra min egen hverdag og ting jeg vet funker. Enjoy!

4 thoughts on “Små tiltak for en sunnere hverdag.”

  1. wow.. hvis jeg klarte å leve halvparten så sunt som du gjør så hadde jeg vært flink.. jeg beundrer at du har ett slikt pågangsmot når det gjelder og holde deg sunn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *